Ajankohtaista: kun #biohakkeri hain yli hyppäsi

Biohakkerointi ja Quantified Self-liike ovat pulpahtaneet esiin erinäisissä blogini teemoihin liittyvissä keskusteluissa tämän perustamisesta lähtien. En ole oikein koskaan katsonut voivani kirjoittaa asiasta, sillä en ole perehtynyt siihen riittävästi.

Olen kuitenkin perehtynyt jokseenkin kattavasti kaikenlaisen terveyshuuhaan maailmaan. Nyt on käymässä niin, että varsin merkittävä huuhaan keulahahmo saapuu Suomeen, joten tätä virstanpylvästä en voi olla kommentoimatta.

Sattumoisin tästä vierailusta vastaa biohakkeriyhteisö, joka tempauksellaan vaikuttaa vahvasti ainakin minun mielipiteeseen kyseisestä liikkeestä.

Ajatukseni Ennen Avokadoa (EA)

Kun törmäsin biohakkerointiin ja quantified self -liikkeeseen vuosia sitten EA, en oikein tiennyt mitä ajatella. Tämä johtuu luonteelleni ominaisesta hieman jääräpäisestä ja muutosvastarintaisesta asenteestani. Minulla on varsin tuhdit filtterit kaikenlaisen uuden informaation suhteen mutta pyrin kuitenkin suhtautumaan kaikkeen mahdollisimman avoimin mielin – tiedän että ajatteluni on vinoutunutta joten yritän aktiivisesti taistella sitä vastaan. Tavoitteeni on aina etsiä ensimmäisenä parhaat mahdolliset todisteet esitettyjen väittämien takana. Jos niitä alkaa löytyä, tieto siirtyy pikkuhiljaa suodattimieni läpi ja sinne päästyään, innostustani ei pysäytä mikään! Näin on käynyt lukemattomia kertoja. Julkisesti näkyvin esimerkki lienee se, että vuosien ajan tappelin Facebookiin liittymistä vastaan, koska pidin sitä täytenä turhakkeena. Nyt huomaankin kirjoittelevani blogia, pyörittäväni sen fb-sivua, omaa Twitter-tiliäni ja viimeisimpänä liityin Instagramiin.

No mutta lähtee rönsyilemään.

Biohakkereiden jutut törmäsivät siis aluksi filttereihini, kuten kaikki muukin tieto. Annoin kuitenkin mahdollisuuden ja selvittelin asioita vähän laajemmin. Huomasin, että onhan siellä taustalla ihan hyvääkin ajatusta. Miksipä ei tehdä asioita paremmin, jos niihin löytyy joku kätevä hakkerointikeino? Miksipä ei kerätä itsestä mittausdataa, jos se auttaa parantamaan terveyttä tai suorituskykyä? Olenhan itsekin jo vuosia käynyt säännöllisesti itse kustantamissani verikokeissa. Ainoa syy, miksi en ole tilannut itselleni geenitestiä 23andMe:ltä on viitseliäisyyteni puute. Uskon kuitenkin, että uteliaisuus kasvaa joku päivä niin suureksi että viitseliäisyys löytyy sen myötä nopeasti.

En anna kaikille mittaustuloksilleni ihan hirmuisen suurta painoarvoa, sillä tiedostan varsin hyvin niiden tulkintaan liittyvät monimutkaisuudet. Katson kuitenkin, että ne ovat viime kädessä aika pieni vaiva siitä että jostain löytyykin joku merkittävä kullanjyvä. Olen esimerkiksi saanut kartoitettua minulle ehkäpä geneettisistä syistä ominaiset kolesteroliarvot ja tiedän minkä vahvuista D-vitamiinilisää minun kannattaa syödä. Katson, että näiden tarkkailusta on hyötyä vuosi(kymment)en aikajänteellä. Ymmärrykseni on ollut, että biohakkerit menevät tässä asiassa paljon pidemmälle, eikä siinä varsinaisesti mitään vikaa ole.

Olen myös huomannut biohakkereiden jutuissa paljon hyvää asiaa mm. työergonomiasta ja unenlaadun optimoinnissa. Jopa meditoinnista olen kiinnostunut – sekin on pikkuhiljaa päässyt filttereistäni läpi ja nyt harjoitan mindfulness-meditaatiota säännöllisesti.

Suodattimeen jäi toki paljon roskaakin.

Biohakkeriliikkeen päähahmo, Dave Asprey, on mielestäni mennyt jo aikaa sitten jutuissaan niin syvälle Pimeälle Puolelle, ettei sieltä enää ole paluuta. Hänen luomansa rasvakahvi (“bulletproof”-kahvi, kuten se alunperin oli nimetty ja sittemmin samalla termillä markkinoidaan kaikkea mahdollista) -villitys on todennäköisesti jopa enemmän haitallinen kuin hyödyllinen. Voin tunkemisessa kahviin ei ole mitään maagista. Ylimääräisiä kaloreita ja todennäköisesti huonontuvia kolesteroliarvoja kyllä.

Olen myös havainnut biohakkeriskenessä tarpeettoman paljon innostusta eläintutkimuksista. Ne ovat mainio keino luoda hypoteeseja mutta lukuisista syistä vain aniharva lopulta toimii ihmisissä.

Eräässä tutkimuksessa otettiin maailman Top-7 arvostetuinta tiedelehteä ja niistä lupaavimmat (keränneet yli 500 sitaatiota muissa lehdissä) hiirillä tehdyt hoitotutkimukset. Tutkijat tarkastelivat, kuinka moni näistä toimii lopulta ihmisillä ja tulos oli vaatimaton: vain noin kolmannes. Syöpätutkimuksissa on arvioitu (paljon väljemmillä kriteereillä), että vain n. 8% eläinkokeista olisi lopulta ihmisillä toimivia. Eräässä katsauksessa havaittiin, että aivohalvauksen hoitoon tarkoitetuista yli kuudestasadasta eläinkokeissa testatuista hoidosta vain yksi päätyi ihmisiin – ja sekin vain sen vuoksi että toimi ihmisillä myös eri tarkoituksessa.

Tämä on ihan ookoo, sillä väärätkin tulokset kuuluvat tieteen etenemiseen. Joskus pimeässä pitää haparoida kunnes oikea reitti löytyy.

Se EI kuitenkaan ole ookoo, että biohakkerit innostuvat missä tahansa lehdessä julkaistuista eläinkokeista suositellakseen milloin mitäkin hoitoja, ravintolisiä tms.

En ole kuitenkaan pitänyt tästä sen suurempaa meteliä sillä, kuten totesin, en ole perehtynyt asiaan laajemmin. En esimerkiksi tiedä, minkä verran tätä eläinkokeista innostumista harrastetaan. Varmasti niitäkin kohtaan osataan esittää kritiikkiä. Tiedostan, että ehkäpä minun haaviini on tarttunut vain räikeimmät esimerkit.

Olen myös ajatellut, että negatiivinen puoli biohakkeroinnissa on potentiallinen “kyberkondrian” riski. Se on eräänlainen internet-ajan luulosairaus (eli kansanomainen nimitys hypokondriasta), missä omien oireiden tarkkailu ja googletus johtaakin itsessään psykogeeniseen (psyykkisistä tekijöistä johtuvaan) oireiluun.

Nämä ovat kuitenkin sellaisia lieveilmiöitä, mitä liittyy mihin tahansa. Voihan jopa olla että liiallinen skeptisyys kyynistää. En siis ole pitänyt tuotakaan kovin merkittävänä riskinä.

Aikana EA suhtauduin biohakkerointiin varsin agnostisesti, etsien mahdollista lasta pesuveden seassa.

Sitten hoksasin, että tämän syksyn Biohacker Summit-tapahtumaan on tulossa puhujaksi itse David “Avocado” Wolfe.

Kuka ihmeen Avokaado?

Olen joskus kirjoittanut herra Wolfesta facebook-sivullani. Monelle tuntui tulevan yllätyksenä, miten hulluja asioita kyseinen herra oikein suoltaa.

Tässä muutamia parhaita paloja kertauksen vuoksi:

  • Tyynyt ovat huumetta ja painovoima on myrkkyä, joka aiheuttaa niveltulehdusta (video).
  • Hän mahdollisesti uskoo maan olevan litteä.
  • Hän jakaa ajatuksia, jonka mukaan aurinkoenergia ei ole uusiutuvaa, koska aurinkopaneelit “kuivattavat aurinkoa”
  • Hänen mukaansa suola pitää meret maassa – ilman niitä ne leijuisivat pois
  • Peuran sarvet ovat kosmista ainetta
  • Suklaa on yksi auringonvalon oktaavi
  • Sienet ovat ulkoavaruudesta ja niiden itiöt levitoivat pois maasta
  • Detox, ormus, superfoodit, rokotteet ja autismi, syöpäsalaliitot, pH-dieetit jne, jne (tällä videolla parhaita paloja)

Lista on loputon.

Wolfen jutut ovat niin kaukana järkevästä, että olisi itse asiassa täysin mahdotonta keksiä niistä mitään parodiaa. Ei todennäköisesti ole olemassa mitään (terveys)huuhaan muotoa, jota Wolfe ei jollain tavalla kannattaisi. Ja jos on, pitää vain odottaa niin sekin liittynee ajan myötä listalle. Jos laittaa sattumanvaraisesti yhteen sanoja, niissä on todennäköisesti enemmän järkeä kuin Wolfen luennoissa. Hän suoltaa loputonta sanasalaattia, joka voidaan määritellä seuraavalla tavalla:

“Sekava tai käsittämätön sekoitus näennäisen sattumanvaraisia sanoja tai ilmaisuja”

Hän on kuitenkin käsittämättömän suosittu. Pelkästään Wolfen Facebook-sivulla on yli 11 MILJOONAA seuraajaa. Tämän lisäksi hänellä on valtava näkyvyys lukemattomilla muilla sivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Wolfe on myös inspiroinut viisaudellaan monia suomalaisia terveysvaikuttajia, kuten elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokkoa.

Osa suosiosta selittyy sillä, että hän jakaa paljon harmitonta oheismateriaalia. Hauskoja meemejä, kissakuvia ja motivaatiolauseita. Niistä on helppo tykätä ja jakaa eteenpäin. Todennäköisesti on monia, jotka eivät edes tiedä minkälaisesta tyypistä on kyse.

Ongelma on kuitenkin siinä, että kuten tarkemmassa analyysissä nähdään, hassut meemit ja näennäisen ystävällinen esiintyminen ovat vain kulissi suosion kasvattamiseksi. Ja kun suosio on suuri, on mahdollista tehdä bisnestä! Wolfella on oma nettikauppa, missä hän myy valtavan määrän erilaisia ravintolisiä ja rohtoja. Hänellä on myös oma “koulu”, jonka kautta on mahdollista suorittaa Wolfen ikioma sertifikaatti ravitsemuksen asiantuntijana.

Eihän bisneksessä itsessään välttämättä ole mitään vikaa. Paitsi silloin kun se perustuu puhtaasti pseudotieteeseen tai on muuten eettisesti kyseenalaista.

David Wolfe on maailmanluokan huuhaan megatähti mutta tällaisen megatähden valtiovierailussa ei ole mitään juhlan aihetta.

Ajatuksia Jälkeen Avokadon (JA)

Happy Days, eli suomeksi Onnen päivät oli suosittu sitcom, joka esitettiin alunperin 70- ja 80-lukujen taitteessa. Sen suosion laskiessa, kirjoittajat joutuivat keksimään yhä uusia räväkämpiä vitsejä yleisön viihdyttämiseksi. Lopulta eräässä viidennen tuotantokauden jaksossa Henry Winklerin esittämä legendaarinen Fonzie-hahmo hyppää vesisuksilla hain yli. Tämä meni monen mielestä överiksi ja hetki on jälkeenpäin nimetty käännekohdaksi, mistä sarjan alamäki alkoi. Populaarikulttuuriin on jäänyt elämään termi Jump The Shark, joka kuvastaa vastaavaa käännekohtaa.

Nyt voidaan virallisesti todeta, että suomalainen biohakkeriskene on tehnyt Fonziet ja hypännyt hain yli.

Kun järjestetetään vuotuisia tapahtumia, jonka on tarkoitus kerätä yhteen samanhenkisiä harrastajia, on myös tärkeää miettiä mitä arvoja ja imagoa halutaan viestiä ulospäin. Biohakkereilla olisi mahdollisuus kutsua tilaisuuteensa vetonaulaksi esimerkiksi jonkun alan (unitutkimus, ravitsemus, meditaatio, stressinhallinta, terveysteknologia, jne) asiantuntija puhumaan viimeisimmästä tieteestä ja tutkimuksesta. Tai ehkäpä joku maineikas tieteen popularisoija ja visionääri kertomaan tulevaisuuden näkemyksistään. Näistäkin löytyy maailmanluokan arvostettuja tähtiä.

Mutta niiden sijaan “Avokado” ja kosmiset sienet.

(Reiluuden nimissä myönnettäköön, että enhän voi tietää vaikka oikeita asiantuntijoita olisi pyydetty mutta eivät ole päässeet paikalle)

Mutta mikä on tuo voimistuva kohina? Kuulen jo vastalauseiden ryöpyn:

“Ei Wolfen juttuja tarvitse ottaa kirjaimellisesti!”, “Älä tuomitse koko skeneä yhden puhujan vuoksi!”, “Onhan siellä lääkäreitäkin!”, “Ei yksi puhuja vähennä aikaisemman hyvän tiedon määrää!”, “Perehdy lisää!”

Kuulen kaiken ja sanon, että ei kiinnosta. Ja perustelen lisää.

Tiedän varsin hyvin, että kuuluu huonoihin tapoihin tehdä karkeita yleistyksiä. Itse asiassa inhoan sitä, sillä asiat ovat AINA pinnan alta paljon monimutkaisempia kuin miltä näyttävät.

Tässä tapauksessa sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Eikä minun tarvitse edes pohtia kokouksen muiden puhujien merkitystä vaikka sieltäkin löytyisi monenlaista jutun juurta. David “Avocado” Wolfe on planeetan suurin huuhaa-puoskari. Hän tienaa todennäköisesti miljoonia levittämällä pseudotieteellistä roskaa puheeksi naamioituneena. Wolfen kutsuminen tarkoittaa sitä että hänen sanomaansa arvostetaan. Hänen arvostaminen tarkoittaa sitä, että hänen viestistä ollaan valmiita maksamaan. Wolfelle maksaminen tarkoittaa sitä että mitään standardeja tiedon luotettavuudelle ei ole ja tätä halutaan lisää.

“Älä oo tommonen tosikko, hei! Onhan sillä vähän hassuja juttuja mutta puhuu luonnollisesta ruoasta ja liikunnasta”

Joo ei siltikään.

Tämä on juuri sitä samaa retoriikkaa, millä Donald Trumpin äänestäjät puolustelevat valintaansa. Ei tarvitse ottaa niin tosissaan kun hän sanoo että naisia voi väkisin kouria jalkovälistä. Hän nyt on vähän semmonen suorapuheisempi kaveri. Eikä tarvi ottaa niin vakavasti jos hän sanoo että Barack Obama perusti ISIS-järjestön. Hän vain tarkoitti sitä, että hän teki huonoa työtä.

Nämä olisivat hassuja harmittomia heittoja, jos Trump olisi edelleen tosi-TV-tähti, eikä Yhdysvaltain presidentti.

Ja Wolfe olisi hauska ilman 11 miljoonaa seuraajaa, joista varmasti merkittävä osa ottaa hänen sekoilunsa suklaan oktaaveista täytenä totena.

Jos meillä ei ole mitää standardeja sille, mikä on totta ja luotettavaa tietoa, millään ei ole enää merkitystä. Voiton vie se, joka huutaa äänekkäimmin. Narratiivilla on enemmän merkitystä, kuin faktoilla. Itse en ainakaan halua elää sellaisessa maailmassa.

Wolfen kutsu Biohacker Summittiin on kuin iso neon-kyltti, jossa lukee: “Täällä emme enää välitä tieteestä tai logiikasta”

Sen myötä onkin osuvaa, että tapahtuman sivuilla itse tapahtumapaikkaan viitataan nimellä Kirkko.

Yhteenveto

Toivon totisesti olevani väärässä, eikä toivo biohakkeroinnin suhteen ei ole vielä menetetty. Ehkäpä en ole ajatuksineni yksin ja moni liikkeen sisällä jakaa huoleni. Ehkä Wolfen vierailu Biohacker Summitissa saa aikaan sen verran kritiikkiä, että biohakkerit ottavat siitä opikseen ja tekevät tarvittavia korjausliikkeitä.

Toistaiseksi kantani on tämä:

Aikana EA biohakkerointi oli ihan potentiaalinen ja kiva idea. Sieltä kerkesi tulla muutamia käyttökelpoisia ideoita. Sellaisia kullanjyviä ei tietenkään tarvitse heittää pois, vaan pitää tallessa. Nyt biohakkeriskenen suunta ja tulevaisuus on kuitenkin selvä; entistäkin vähemmän tiedettä ja lisää huuhaata. Tämä on itse asiassa tärkeä viesti, sillä me joille järjellä, logiikalla ja tieteellä on vielä merkitystä, voimme jatkossa hakkeroida ajankäyttömme entistä paremmin pysymällä erossa biohakkereista.

Kuvan lähde: imgur

11 Comments

  1. Mikä on suhtautumisesi elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokkoon? Uppoaako virallisten ravintosuositusten demonisointi ja kehoremontti ketoosilla?
    Kaverilla alkaa olla kohtalaisesti näkyvyyttä.

    1. En herra Kokkoa henkilökohtaisesti tunne, enkä ole hänen nykyiseen valmennustoimintaan syvällisemmin perehtynyt. Joissakin facebook-päivityksissä olen yrittänyt käydä keskustelua mutta melkoisen laihoin tuloksin. Niissä levitetään mielestäni usein harhaanjohtavaa informaatiota. Toki myös paljon peruspositiivista meininkiä, mikä varmasti moneen vetoaa. Tyyppinä hän videoiden perusteella vaikuttaa varsin mukavalta hepulta, vaikka lähes kaikesta eri mieltä olenkin 🙂

      Sen sijaan Koko dokumenttiin olen perehtynyt enemmän ja siitä kirjoitellutkin enemmän täällä.

    1. Huomasin kyllä tuon linkatessani Wolfen Twitteriin. Siksi muotoilin kommenttini siten että hän jakaa tuollaista materiaalia. Hän tekee tuota paljon, joten on täysin mahdotonta sanoa, mikä hänen mielestään on otettavissa kirjaimellisesti ja mikä ei – tuo on äärimmäinen “vapaudu vankilasta” -kortti. Aina voi postata roskaa ja vedota sen jälkeen siihen että “ei tarvi ottaa kirjaimellisesti”. Juuri siis sama, kuin Trumpin kommentit.

      On huomattavaa, että mekin nyt käytämme arvokasta aikaa pohtiaksemme mikä hänen sanomisistaan pitäisi ottaa kirjaimellisesti ja mikä on huumoria. Seassa kun kuitenkin on asiaa, mitä hän todella uskoo (kuten rokotesalaliitot). Tämä tekee hänestä vieläkin haitallisemman ilmiön. Aikaa tuollaisen “vitsin” postaukseen menee sekunteja mutta aiheuttaa turhaa päänvaivaa yleisössä.

      Tämän takia kaikkien pitäisi sitoutua #DontCryWolfe -kampanjaan ja olla jakamatta hänen materiaaliaan ja jättämällä hänet omaan arvoonsa. Se tarkoittaa myös sitä, että ei kutsuta puhumaan.

  2. Otat hienosti peruspostiivisen asenteen biohakkerointiin ja varmaan se varsinaisen ydinviestin perille saamiseksi (avokaado) onkin oikea linja.

    Minusta käsittelet ilmiötä ehkä liiankin silkkihansikkain. Jos vähänkin perehtyy biohakkerointiin liittyviin ilmiöihin (ainakin terveys/lisäravinne -linjalta) ja toisalta nyt tuossa tapahtumassa luennoivien puhujien viesteihin aiemmin, on perusteltua todeta, että biohakkerointi on menossa vahvasti pseudotieteen ja terveyshuuhaan suuntaan.

    Voisin jopa vetää jatkumon biohakkeroinnin terveysosion suhteen seuraavasti:

    Terveystietoisuus – Medikalisaatio – Biohakkerointi.

    Minusta biohakkerointi terveysasioiden suhteen on pahasti menossa äärimmäiseen medikalisaatioon, jossa tulkintamahdottomista mittauksista mennään lisäravinnehoitoihin ilman vähäisintäkään tutkimustukea.

    1. Olet oikeassa, että ilman tätäkin suunta on huolestuttava. Itse asiassa keskustelin täsmälleen tuosta biohakkeroinnin vaikutuksesta medikalisaatioon Markku Myllykankaan kanssa hänen viimeksi käydessään Oulussa. Hänhän on medikalisaation suuria kriitikoita ja oli samaa mieltä että tällainen suunta on selvä.

      Silkkihansikkaat kuuluvat perusvarustukseeni mutta katson, että pitkässä juoksussa ne suojaavat tietyiltä naarmuilta 🙂 Kaikenlaisia ääniä kaivataan taistelussa tieteen puolesta! 😉

  3. Tuohon Dave Asprey debunkkaamiseen liittyen.
    Kerroit tekeväsi työksesi kolesterolitutkimusta… mitä sanot tähän: Kolesteroli (vahingoittumaton, eli HDL) on välttämätön ihmisen terveydelle, se on välttämätöntä solujen pinnoille. HDL (high density lipoprotein) poistaa huonoa kolesterolia (LDL) verenkierrosta ja auttaa pitämään verisuonten sisäpinnat kunnossa. Vielä tärkeämpää, 70-80% kolesterolista aikuisten aivoissa löytyy myeliinivaipoista, oligodentrosyytti solut aivoissa muuntavat kolesterolia myeliinin korjaamiseen ja ylläpitoon.
    HUOM, autoimmuuneissa ja muissa hermostosairauksissa yhdistavä tekijä on myeliinin kuluminen, johtaen neuronien huonoon viestintään.
    Joten, väitätkö kolesterolin olevan vain huono asia?

    Ja bulletproofkahvista sen verran että, jos juon aamulla kahvin joka ei sisällä energia-aineenvaihduntaa lamauttavia toksiineja, vaan kiihdyttää energia-aineenvaihduntaa, sekä lisään siihen laajan kirjon kunnossa olevia rasvahappoja (pari lusikallista) jotka muuntuvat ketoaineiksi, tarjoten tasaista kestävää energiaa soluille, auttaen solut rasvanpolttotilaan, eli käyttämään rasvaa energianlähteenä, niin mikä siinä on haitallista?
    (Tutkimuksessa USAn merivoimilla havaittiin että terveet solut voivat käyttää rasvaa energianlähteenä, kun taas ns syöpäsolut eivät) Myös se että rasva verrattuna sokeriin on paljon energiatiheämpää.

    Ja kun seurauksena on se että on energinen, ilman näläntunnettä, eli ei tarvitse aamupäiväksi muita kaloreita, jolloin yöaikana paastotilaan mennyt keho ei joudu heti hiilarien työstämiseen aamusta, vaan optimoi kehon energiavarastojen käyttöä ja solujen elinikää, niin mikä siinä on haitallista?

    Tärkeää on ymmärtää että siihen rasvakahviin ei voi lisätä sokereita, eikä siinä yhteydessä voi syödä hiilareita tai sokereita, koska solut valitsevat aina sokerin ennen rasvaa, tämä johtaisi rasvan kertymiseen kehossa.

    1. Oivoi.. Tietämyksesi ihmisen lipoproteiinimetaboliasta on aika pahasti virheellinen. En oikein tiedä, mistä aloittaisin vastaamaan kun pitäisi lähteä ihan oppikirjan tasolta liikkeelle. Tässä muutamia perusfaktoja: LDL ja HDL eivät ole mikään “vahingoittunut” ja “vahingoittumaton” jaottelu. Ne ovat täysin erilaisia lipoproteiinikompleksien alaluokkia. N. 90% koko ihmisen tuottamasta kolesterolista tapahtuu kaikkien solujen itsensä toimesta. Jokaisella ihmisen solulla on kyky tehdä itse tarvitsemansa kolesteroli. Veressä kiertää vain arviolta n. 10% koko kropan kolesterolista (apoB-proteiinin sisältävissä liporoteiineissa, joita ovat mm. VLDL, LDL ja jäännöspartikkelit, sekä lp(a)). Tämä näyttäisi olevan vain biologinen varajärjestelmä. Se ei näyttäisi olevan lainkaan välttämätön, sillä on olemassa ihmisiä joilla LDL on geneettisistä syistä lähellä nollaa ja he pärjäävät varsin hyvin.

      Kolesteroli on siis yleisesti elämälle välttämätön mutta veressä apoB-proteiineihin sitoutunut kolesteroli ei. Tai ainakin sitä tarvitaan äärimmäisen vähän.

      HDL ei kerää mainittavia määriä kolesterolia verestä pois. Se voi kyllä poistaa kolesterolia esimerkiksi valtimoiden seinämästä. Tämä on kuitenkin hiukkasten funktioon liittyvä ominaisuus (ja osittain myös alaluokkajakaumaan), eikä siten riippuvainen HDL-kolesterolin määrästä.

      Keskushermosto on veri-aivoesteen sisällä suojassa eivätkä veren lipoproteiinit kykene ylittämään sitä todennäköisesti lainkaan. Veren kolesterolilla ei siis ole mitään tekemistä aivojen kolesterolin kanssa. Veri-aivoesteen sisällä vallitsee ihan oma kolesterolihomeostaasi, missä kuljetuksesta vastaa mm. apoE-lipoproteiini. Kolesteroli on siis aivan välttämätöntä myös keskushermostossa mutta sinnekään et saa lisää kolea kahvin tai minkään muun avulla. Aivot tekevät itse tarvitsemansa.

      Lukisitko vaikka tästä blogista kaikki kirjoitukseni aihesanalla LDL tai kolesteroli? Sieltä löydät paljon tarkempia lähdeviitteitä. Palataan sitten tuohon kolesteroliasiaan.

      En ottanut kantaa Bulletproof-kahvin ketoaineisiin. Noille väitteille kaipaisin kyllä tutkimusviitteitä tueksi. Eikä kiitos niitä hiiritutkimuksia, sillä noita hypoteeseja (nälänsäätely, jne) voi täysin testata myös ihmisellä 🙂

      1. Kiitos vastauksesta.
        Ehkä emme ole asiasta niin erimieltä, mä vedin mutkat kyllä liian suoraks kommentissani.

        Kysyn vielä liittyen “jokaisella ihmisen solulla on kyky tehdä itse tarvitsemansa kolesteroli” että mistä solut saavat raaka-aineet tehdä sen kolesterolin?

        C-8 eli kapryylihappo ja sen toiminta krebsin syklissä on tunnettua tietoa.
        Kaksi vuotta olen itse haastanut tätä Bulletproofia käytännössä, pudottanut 5-15 kg n. kahdessa viikossa useamman kerran, ilman energian tippumista (päinvastoin) sekä ilman näläntunnetta. Myös työyhteisön kanssa olemme testanneet tätä konseptia, jaksaminen on ihan omalla tasolla tämän kanssa, työ on vaativaa asiakastyötä, pitkiä päiviä ja raskaita painoja.

        1. Kolesteroli valmistetaan asetyyli-koentsyymi A:sta, mikä on ihan yleinen biokemiallinen lähtöaine moneen prosessiin. Sitä itsessään valmistetaan glykolyysin tai rasvahappojen beta-oksidaation avulla. Varsin fundamentaalisia jokaisen solun biokemiallisia reaktioita, siis.

          Oletteko työporukalla mittauttaneet verenne kolesteroliarvoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.