Kommentointiohjeet

Nettikirjoitusten kommentointi on oman kokemukseni mukaan kaksiteräinen miekka. Valitettavan usein varsinkin nimettömät kommentit missä tahansa foorumilla ovat sisältönsä puolesta ala-arvoisia. En usko että läheskään aina itse kirjoittaja olisi kykenemätön parempaan; nimettömyydellä vain vaikuttaa olevan taipumus tuoda esiin monien ihmisten ikävämmät puolet.

Toisaalta taas kommentit ovat mainio keino käydä keskustelua. Parhaimmillaan se on opettavaista niin keskustelua käyville osapuolille, kuin sivustaseuraajillekin. Toivoisin tässä blogissa nimenomaan tällaista kommentointia. Jos tuntuu siltä, että mitään rakentavaa sanottavaa ei ole, usein voi olla parempi olla kirjoittamatta yhtään mitään.

Itse pyrin aina perustelemaan kantani niin hyvin kuin se kulloinkin on mahdollista. Olen kuitenkin erehtyväinen ihminen, siinä missä muutkin. Opin mielelläni uutta (mikä on yksi syy blogin pitämiseen), joten jos olet jostain asiasta kanssani eri mieltä, pyydän että esität mielipiteesi mahdollisimman rakentavassa hengessä. Toistaiseksi parhaat ohjeet tähän olen lukenut filosofi Daniel Dennettiltä, joka on muotoillut seuraavat säännöt venäläissyntyistä psykologia Anatol Rapaportia mukaillen:

  1. Uudelleenmuotoile vastapuolesi kanta niin selkeästi ja reilusti, että hän voisi todeta “Kiitos, kunpa olisin itse ilmaissut asian noin”.
  2. Listaa erimielisyyteen liittyvät asiat, joista kuitenkin olette samaa mieltä
  3. Mainitse kaikki uudet asiat, mitä olet oppinut vastapuoleltasi
  4. Vasta tämän näiden jälkeen sinulla on oikeus esittää kritiikkiä ja vasta-argumentteja

Erimielisyystapauksissa pyydän noudattamaan tätä ohjeistusta. En missään nimessä halua sensuroida vastakkaisia mielipiteitä mutta yleisen viihtyvyyden, luettavuuden ja opettavaisuuden vuoksi pidän itselläni oikeuden jättää julkaisematta sellaisia kommentteja joissa kritiikkiä esitetään ilman että listan kohtia 1.-3. on edes yritetty soveltaa. Hyvä nyrkkisääntö on myös se, että älä kirjoita mitään sellaista mitä et voisi sanoa myös suoraan kasvotusten.

Ainakin tällä hetkellä nimimerkillä kommentointi on sallittu, vaikka tiedän että joillakin sivustoilla siitä on jouduttu luopumaan. Voin hyvin kuvitella, että lukijalla voi olla johonkin asiaan hyvinkin älykästä lisättävää mutta työn/perheen/aseman tms. vuoksi ei halua omaa nimeään näkyviin internettiin. Toivottavasti tätä linjausta ei tarvitse muuttaa.

Pyydän rakentavaa ja opettavaista kommentointia hyvässä hengessä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.